maandag 10 mei 2010

Dicendo Discimus


Vanmorgen vroeg vertrokken Bernadet en mijn persoontje richting Amsterdam voor de studiedag van het Landelijk Vakberaad Jeugdbibliotheekwerk. Het thema voor vandaag was "Dicendo Discimus" : Al lerend leren wij.
Na de ontvangst met een kopje koffie gingen we naar de theaterzaal voor een opening en welkom. Daarna was er een praatje over de lerende bibliothecaris door Anneke Manche. Vervolgens een praatje door Marloes Deijl & Theo Peeters, medewerker en directeur van Theek5. Vorig jaar was tijdens de studiedag een verkiezing "Oude Rot en Jonge Hond" waarbij Marloes winnaar werd als Jong Hond. Het praatje dat ze vandaag hielden ging over wat de jonge hond van de oude rot kan leren en andersom.

En toen was er koffie.....

De presentatie die hierna volgde had als titel: Internationaal leren van elkaar. Ingrid Bon vertelde over haar werk in het buitenland. Linn Tonnessen uit Stavanger in Noorwegen vertelde op een vermakelijk wijze hoe het er in de bieb in Noorwegen aan toe gaat. Deze presentatie werd vanwege Linn geheel in het engels gegeven. Nog net voor de pauze hield Wim La Feber een presentatie over BiebBieb. Je kon er ook voor kiezen om toen al te gaan lunchen maar wij waren toch wel nieuwsgierig wat deze man te melden had. BiebBieb is een site voor kinderen die is onderverdeeld in vier belevingswerelden: Mezelf, Mijn wereld, De wereld en Andere wereld. In Hoogeveen en Wassenaar is aan de hand van dit concept de jeugdbibliotheek ingericht. Alle vier de werelden zijn ingedeeld in grote tenten waar kinderen zich doorgaans prima in vermaken. Wie over dit concept meer wil weten kan een artikel lezen in Bibliotheekblad 8 van dit jaar. We staan open voor vernieuwing maar hadden zo onze twijfels over dit concept....

Na de lunch volgde de twee workshops die we vooraf hadden uitgekozen: Leerstijlen en Coaching en intervisie.
Tijdens de thee kwam ik Bernadet weer tegen waarna we gezamelijk naar de theaterzaal gingen voor de laatste twee onderdelen. De eerste ging over het retailconcept. Die werd door middel van een vlotte babbel en veel overtuiging gegeven door Michel van Tongeren. De laatste spreekster was Joke van Leeuwen over Beeldtaal in kinderboeken. Wat een geweldig mens!! Op humoristische wijze vertelde ze over haar werk en las ze er ook uit voor. Een genot om naar te luisteren.
De studiedag was erg algemeen dit jaar. Het was al met al weer een leuke en leerzame dag maar ik miste onderwerpen die specifiek voor de jeugd bedoeld zijn, dingen waar je inspiratie door krijgt en dat was jammer. Gelukkig maakte Joke van Leeuwen op het laatst nog veel goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten