vrijdag 8 maart 2013

Fietsdag 1

De eerste fietsdag gaat van HCMC naar My Tho en is 49.2 km We worden al vroeg opgehaald en rijden met de auto het centrum uit naar het punt buiten de stad. Pfff dat is een hele opluchting want in Ho Chi Minh moet je als Hollander niet willen fietsen, dat is echt niet te doen. Bij het startpunt worden de fietsen en tassen uitgeladen en maken we ons klaar voor vertrek. Daar gaan we dan….. We fietsen op enkele verharde maar ook veel op onverharde wegen en paden. De omgeving is schitterend. We komen door kleine plaatsjes, langs beekjes, rivieren, grote bruggen en piepkleine houten bruggetjes. Zien prachtige rijstvelden, eendenfarms, Pitahayaplantages (ook wel drakenfruit genoemd) en de meest uiteenlopende soorten huizen en “winkeltjes”.De locals zijn allemaal heel vriendelijk, we worden overal begroet alsof we Willem Alexander en Maxima zelf zijn. Ook onze degelijke mooie rode Nederlandse fietsen trekken veel bekijks. We begrijpen nu wel waarom we ze nergens mogen neerzetten. Onderweg zorgen kleine vrachtauto’s soms voor behoorlijke stofwolken. We hebben daarom vreselijk om Corina gelachen die heel blij was dat ze s’morgens gelukkig haar haren nog gewassen had….. Het stof zit werkelijk overal. Verder was het heet onderweg, heel heet. Zaak om goed te drinken dus en dat doen we ook volop. Een sanitaire tussenstop was voor Corina en mij een hele ervaring. Er was één of ander tentje waar je iets kon drinken en daar hadden ze wel een toilet. Door het woonhuis werden we naar buiten gebracht waar een toilet was zonder deur, zonder toiletpapier en doortrekken was onmogelijk. Een beetje gieten met water dus maar. Om de hoek van het toilet stonden de koeien, met een beetje pech hebben ze ons kunnen zien plassen…De routebeschrijving is super, daar kan de ANWB nog wat van leren. Moe, verhit, bezweet en met een gevoelloos achterwerk komen we achter in de middag veilig in ons hotel aan. Na een heerlijk verkoelende douche vinden we dat we wel een biertje hebben verdiend maar een cafe dat dit gouden goedje kan leveren was nog niet zo snel gevonden. Uiteindelijk lukte het toch en wat bleek….bier op!! Gelukkig hadden de buren nog drie blikjes. Tijdens het eten ook onwijs gelachen met een grote Vietnamese familie. Eén van de mannen sprak Engels (is hier uniek) en maakte een praatje met ons. Cees, even jolig als altijd, vroeg hem of hij wist dat een dronken vrouw een engel in bed was…. Het duurde even voor hij precies begreep wat er bedoeld werd maar toen eenmaal het kwartje gevallen was gingen z’n ogen glimmen van pret en vertelde hij het verhaal in het Vietnamees aan zijn familie waarop ze dubbel lagen en Cees een staande ovatie kreeg….. Kortom we hebben het reuze gezellig met elkaar en wat een geweldige dag weer!!!

2 opmerkingen:

  1. Fijn om te lezen dat jullie het zo naar het zin hebben! Heel byzonder om een nieuw verslag zo snel hier te hebben, en ook zo snel en gemakkelijk te kunnen reageren. Veel plezier verder! Cees,gedraag je wel een beetje! Liefs, Alinda P.S. Ik ga nu even makkelijk zitten in kamertje 100 ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo allemaal, vind je het gek dat ze zo enthousiast zijn. Vier prinsen tegelijk in afritsbroeken. Dat maken ze niet iedere dag mee.Lfs. Ria

    BeantwoordenVerwijderen